BigBag + BiggerBag | Levering vertraagd

Door leveringsproblemen van BigBags en BiggerBag is er een langere levertijd. Excuses voor het ongemak!

55.399 klanten geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag Voor 23:59 besteld? Morgen geleverd!
9,3
55.399 reviews
The Feedback Company
Hulp nodig? Bel: 072-7514090
55.399 geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Vandaag voor 23:59 besteld? Morgen geleverd! Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag

Asbest afvoeren in een container? – Bouwbakkie.nl

Wat een pech. Als je denkt helemaal klaar te zijn voor de klus, gooit asbest roet in het eten. Onheilspellend nieuws voor doe-het-zelvers, want je kunt asbest niet zomaar in een container afvoeren. Ook het verwijderen ervan kent allerlei haken en ogen.


Asbest verwijderen uit je woning

Asbest is een mineraal dat bestaat uit vezels die niet kapot te krijgen zijn. Niet door hoge temperaturen, niet door chemicaliën. Het is daardoor een ideale grondstof voor bouwmaterialen, omdat het isolerend en brandwerend werkt. De stof is niet alleen onverwoestbaar, het is ook nog eens goedkoop. In Nederland werd asbest daarom na 1950 veel gebruikt bij de bouw van woningen. Omdat het inademen van de vezels gevaarlijk bleek voor de gezondheid, schafte de overheid het beroepsmatige gebruik ervan in 1993 af. Ga je slopen of verbouwen in een huis dat voor ’94 is gebouwd is? Dan is de kans dus groter dat er asbest vrijkomt bij je klus. Je mag asbesthoudend materiaal slechts in sommige gevallen zelf verwijderen en afvoeren.

Asbest zelf afvoeren en verwijderen

Wil je weten of jij je asbestklus zelf mag uitvoeren? Dan moet je allereerst weten of je hechtgebonden of losgebonden asbest in huis hebt.

Losgebonden asbest verwijderen en afvoeren

De naam losgebonden asbest zegt het al. De asbestvezels zitten in dit geval niet vast in ander materiaal. In huis kun je het terugvinden in de kit van je kozijnen, in isolatieplaten of in de onderlaag van een oud vloerzeil. De asbestvezels komen tijdens een klus makkelijk vrij, wat een groot gezondheidsrisico oplevert. Je mag losgebonden asbest daarom nooit zelf verwijderen en afvoeren. Schakel hiervoor altijd een professioneel bedrijf in.

Hechtgebonden asbest verwijderen en afvoeren

Zitten de asbestvezels vast in ander materiaal zoals lijm of cement? Dan heb je te maken met hechtgebonden asbest. Je vindt het terug in bijvoorbeeld dakplaten, wandplaten, rioolbuizen en waterleidingen. Hechtgebonden asbest mag je in sommige gevallen zelf verwijderen en afvoeren. Check daarvoor de belangrijkste asbestregels op Rijksoverheid.nl.


Asbest afvoeren in een asbestcontainer

Als je zeker weet dat je je asbestklus zelf mag klaren, is het tijd om je voor te bereiden op het afvoeren van het asbestafval. Om te voorkomen dat er asbestvezels vrijkomen, moet je het dubbel verpakken in plastic van minimaal 0,2 mm dik en voorzien van een duidelijk zichtbare sticker met daarop het woord asbest. Vouw elke laag plastic dicht en tape het af. Breng het verpakte asbest zorgvuldig naar de milieustraat van je gemeente en leg het in de daarvoor bestemde container. Onze containers zijn niet geschikt voor het afvoeren van asbest, je kunt het daarom niet bij ons kwijt. Wil je het niet zelf naar de milieustraat brengen? Schakel een saneerbedrijf in en laat het voor je afvoeren. Ook zijn er bedrijven waar je asbestcontainers met speciale asbestcontainerzakken kunt huren.


Een vergunning voor het afvoeren van asbest

Je hebt altijd een vergunning nodig van je gemeente als je asbest zelf gaat verwijderen. Het verwijderen van asbest zonder toestemming is zelfs hartstikke illegaal en kan je een boete opleveren. Zonde van je bouwbudget! Zorg daarom dat je minimaal 5 dagen voor je klus een sloopmelding doet via het Omgevingsloket. Is je toestemming binnen? Dan kun je met je asbestsloopklus beginnen. Omdat elke gemeente andere regels heeft rondom het afvoeren van asbest, is het verstandig om eerst de voorwaarden van de lokale milieustraat te bekijken. Zo moet je in sommige gemeenten de vergunning laten zien om je asbestafval af te voeren.


Het afvoeren van asbestgolfplaten

Zien jouw asbestgolfplaten er nog piekfijn uit? Dan mag je maximaal 35m3 ervan onder strenge voorwaarden zelf verwijderen en afvoeren. De platen moet je net als elk ander asbesthoudend materiaal in één geheel en luchtdicht verpakt afvoeren. Denk je goed weg te komen met asbestvrije golfplaten? Helaas, soms is het niet met zekerheid te zeggen of ergens asbest in zit. Dat wordt ook wel asbestverdacht materiaal genoemd. Om het zekere voor het onzekere te nemen, eist de overheid dat asbestverdacht materiaal verwerkt wordt alsof het vol gevaarlijke vezels zit. Je asbestvrije golfplaten moet je om die reden op dezelfde manier behandelen als platen met asbest.


3 tips om zelf veilig asbest te verwijderen

Het verwijderen van asbest moet altijd in één keer gebeuren. Ook mag je jouw asbestklus niet halverwege uit handen geven. Een goede voorbereiding is dus het halve werk. Om je op weg te helpen, vind je hieronder 3 tips om asbest zelf veilig te verwijderen en af te voeren.

Tip 1: Plan het afvoeren van asbest

Asbesthoudend materiaal dat vrijkomt tijdens je klus mag je nooit kleiner maken. Je moet het daarnaast gelijk afdekken en dus luchtdicht afvoeren. Bedenk vooraf hoe je de vaak onhandig grote platen in plastic verpakt, wat je daarvoor nodig hebt en hoe je ervan afkomt.

Tip 2: Bescherm je zelf tegen asbest

Werken met asbest is gevaarlijk. Draag daarom een FFP3-mondmasker, een veiligheidsbril, werkhandschoenen, overschoenen en een wegwerpoverall. Controleer of je bescherming goed aansluit op je lichaam en behandel je beschermende kleding na je klus als asbestverdacht materiaal.

Tip 3: Een veilige werkomgeving voor asbest

Hoe minder stof vrijkomt, hoe beter. Gebruik daarom geen elektrische apparaten en demonteer zo rustig mogelijk. Zorg er daarnaast voor dat alle toegangswegen tot je werkomgeving afgesloten zijn. Zo beperk je de verspreiding van het asbest.


Meer weten over het afvoeren van asbest?

Helaas kun je bij ons dus geen asbest afvoeren. Wel kunnen we je helpen bij het afvoeren van andere afvalsoorten die tijdens een klus vrijkomen. Bekijk hier ons volledige containeroverzicht of neem contact met ons op.Bouwafval sloopafval

Afvalcontainer 3m3

L 220 x B 170 x H 100
3m3-container-huren.png
All-in prijs 299,-
Groen afval

Afvalcontainer 6m3

L 350 x B 170 x H 100
6m3-puincontainer-huren.png
All-in prijs 215,-
Grofvuil

Afvalcontainer 10m3

L 375 x B 180 x H 170
10m3-container-huren.png
All-in prijs 499,-

Reviews

10
Sedat S. 25 June 2024, Amsterdam Snel, transparant, conform afspraak en makkelijk. Erg tevreden.
10
Silvain S. 25 June 2024, Nieuwveen super makkelijk om een container te bestellen, echt geweldig makkelijk. en het ophaalformulier...
10
Gert K. 24 June 2024, Klazienaveen Prima
9.3

55.399 klanten geven ons gemiddeld een 9.3!

Bekijk alle reviews

Bekijk alle reviews

Online betalen via uw eigen bank