57.101 klanten geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag Voor 23:59 besteld? Morgen geleverd!
9,3
57.101 reviews
The Feedback Company
57.101 geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Vandaag voor 23:59 besteld? Morgen geleverd! Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag

Houtafval afvoeren? – Bouwbakkie.nl

Of je nou een oude schuur met de grond gelijk maakt of een jaren 30-woning renoveert. Bij een klus waarin je sloopt komt houtafval vrij. De kwaliteit van je houtafval bepaalt hoe je het kunt afvoeren. Wil je weten welk sloophout je in de kuip hebt en hoe je ervanaf komt? We helpen je een handje. Ook met het afvoeren als je wilt.


De 3 typen houtafval

A-, B- en C-hout. Dat zijn de 3 categorieën houtafval die er zijn. Elke categorie kent haar eigen recycleproces. Door ze apart in te zamelen, kan houtafval optimaal gerecycled of hergebruikt worden. Wie A-hout zegt, moet ook B-hout zeggen. Beide kun je dan ook gewoon bij ons in een houtafvalcontainer kwijt. Let op, C-hout niet. Geen idee wat A-, B- en C-hout is? Je leest het hieronder.

1. A-hout

Onbehandeld, onbewerkt, ongelakt, niet-geïmpregneerd houtafval is A-hout. Dit houtafval krijgt met gemak een tweede leven. Soms kan het sloophout 1 op 1 hergebruikt worden. Maar het grootste deel wordt versnipperd en verwerkt in bijvoorbeeld spaanplaten of pallets.

2. B-hout

Verf, beits, lijm of lak aan je houtafval? Dan heb je te maken met behandeld B-hout. Denk aan een geverfd hout, vezelplaat of spaanplaat. Door het houtafval na inzameling te reinigen, is het vaak net zo goed te recyclen als A-hout. Geen hergebruiken aan? Dan stookt de bio-industrie het op als brandstof.

3. Houtafval van C-hout

C-hout is een geval apart. Dit hout is geïmpregneerd om de levensduur ervan te verlengen. Zo kan het beter tegen vocht en insecten. Voorbeelden zijn schuttingen, boompalen en afrasteringen. Houtafval dat is geïmpregneerd bevat giftige stoffen. Het kan daardoor op geen enkele manier opnieuw gebruikt worden. Dit hout mag niet in een container maar moet altijd naar een milieustraat.


Welk hout mag ik afvoeren?

Al het houtafval van A- en B-hout mag je zelf afvoeren. Je kunt het natuurlijk ook door ons laten doen. Bijvoorbeeld door het huren van een container of een Big Bag. Daar gooi je met gemak je houtafval in, zoals vloerbalken, houten meubels, kozijnen, spaanplaat en MDF-hout. Heb je veel plaathout? Check dan of het wel echt platen van hout zijn. Zo lijkt Trespa verdacht veel op multiplex, maar dat is het niet. Het is gemaakt van geperst papier en mag daarom niet met de rest van je houtafval mee. Spijkers en schroeven mag je trouwens gewoon in je sloophout laten zitten, beslag en bouten die dikker zijn dan 10mm niet.

Dit houtafval je mag afvoeren in onze bakken en zakken:

  • Geperst hout, hardhout, vezelplaat
  • Spaanplaat, multiplex, chipwood, MDF
  • Geverfd hout en plaatmateriaal
  • Deuren zonder glas en aluminium
  • OSB-plaat

De manieren om houtafval af te voeren

Ben je een ware sloopkogel? Dan zit je al gauw met een flinke partij houtafval voor de deur. Je kunt A- en B-houtafval naar de milieustraat brengen, maar het mag ook bij een grofvuilcontainer of bouw- en sloopafvalcontainer in. Heb je veel houtafval? Dan is een houtafvalcontainer huren een goed idee. Een container voor alleen houtafval is voordeliger dan een container voor grofvuil of bouwafval en sloopafval. Door het hout apart in te zamelen, is het ook nog eens veel beter te recyclen.


Geïmpregneerd houtafval afvoeren doe je zo

Ja, daar is het C-hout! Ook wel geïmpregneerd houtafval. De bekendste voorbeelden van dit houtafval zijn schuttingen en bielzen. Wil je geïmpregneerd hout afvoeren? Breng het altijd naar de milieustraat van jouw gemeente. Het hout bevat namelijk stoffen die schadelijk zijn voor alles wat leeft. Gooi het daarom nooit bij het restafval. Gebruik het ook nooit als stookhout in een vuurkorf of in je open haard, want dan komen al die ongezonde stoffen vrij.


Zo kun je bielzen afvoeren

Oude bielzen in de tuin. Het is een trend die zijn sporen duidelijk nalaat. Tref je een tuin met spoorbielzen? Dan heb je twee opties. De eerste is de makkelijkste. Je laat ze liggen en neemt ze op in je tuinplan. Niks meer aan doen. Ga je voor de tweede? Dan staat je een hele klus te wachten. Het verwijderen van bielzen is geen makkie, want ze mogen niet in een bakkie. De zware balken zijn van geïmpregneerd hout en moeten dus naar de milieustraat.


Meer weten over onze bouwbakkies voor houtafval?

Je leest er hier alles over. Twijfel je welke container het beste bij je klus past? Neem dan contact met ons op. We helpen je graag verder.



Hout afval

Afvalcontainer 3m3

L 220 x B 170 x H 100
3m3-container-huren.png
All-in prijs 195,-
Hout afval

Afvalcontainer 10m3

L 375 x B 180 x H 170
10m3-container-huren.png
All-in prijs 269,-
Hout afval

Afvalcontainer 15m3

L 625 x B 240 x H 120
15m3-afvalcontainer-huren.png
All-in prijs 425,-

Reviews

10
Jaap B. 15 October 2024, Doetinchem lekker snel
10
Michael K. 15 October 2024, Coevorden Prima voor elkaar
10
Nick a. 15 October 2024, Lemelerveld Juiste datum geleverd en snel telefonisch contact
9.3

57.101 klanten geven ons gemiddeld een 9.3!

Bekijk alle reviews

Bekijk alle reviews

Online betalen via uw eigen bank