De gekleurde kliko containers staan in de tuin en de dagelijkse afvalscheiding wordt langzamerhand een normale gang van zaken in Nederland. Maar bij een verbouwing storten we gewoon alles in de afvalcontainer. Moet dat niet gescheiden worden?
Bij Bouwbakkie zijn we ons bewust van de noodzaak van scheiden, bijvoorbeeld als het gaat om afvalhout. Afvalhout komt voornamelijk vrij bij bouw- en sloopwerkzaamheden. En ondanks dat hout een natuurlijk materiaal is, zit er een enorm verwerkingsproces achter het houtafval uit een afvalcontainer.
Waarom zouden we afvalhout recyclen?
Het klinkt logisch om afvalhout te hergebruiken. Maar is dit wel effectief? Ja, dat is het zeker. Het recyclen van verschillende houtsoorten heeft twee belangrijke voordelen:
-
Afvalhout wordt gebruikt voor de productie van spaanplaat. Bouwbakkie verzamelt grote hoeveelheden afvalcontainers met hout die, na versnippering en verscheping, bij onze buurlanden verwerkt worden tot spaanplaat.
- Afvalhout wordt ook ingezet als biobrandstof voor het opwekken van duurzame energie in de Bio-Energie Centrales. Dit noemen we met een duur woord thermische verwerking. Veel beter voor het milieu!
Dus afvalhout hergebruiken, snijdt inderdaad hout!
Overschot aan afvalhout
Helaas is er op dit moment een overschot aan afvalhout. Dat heeft een aantal oorzaken.
De zachte winters zorgen ervoor dat er minder bio-energie nodig is. Zeker in Scandinavië, waar de grote Bio Energie Centrales staan. Daarnaast is er een stortverbod voor hout ingevoerd in Engeland, waardoor er meer afvalhout op de Europese markt terecht komt. Bovendien trekt de economie aan. Dat betekent dat er meer wordt gebouwd en verbouwd, dus er komt er ook meer afvalhout op de markt.
Noodzaak van recyclen
Maar dat overschot benadrukt juist de noodzaak van hergebruik! Gelukkig wordt er hard aan gewerkt om hergebruik meer mogelijk te maken. Spaanplaatfabrieken stappen steeds vaker over van “vers gekapt” hout naar afvalhout. Wat hartstikke goed is vanuit milieu oogpunt, want er hoeft minder bos gekapt te worden. Bovendien is afvalhout goedkoper. Daarnaast worden Bio-Energie Centrales bijgebouwd, met name in Engeland.
Scheidt u ook bouwafval?
Het is een cliché maar het is echt waar. Een beter milieu begint bij uzelf. Door bewust bouwafval te scheiden in afvalcontainers, draagt u op uw eigen manier een steentje bij. Bouwbakkie helpt u graag met deze klus! Via onze afvalwijzer (rechtsboven) adviseren wij u over het type afvalcontainer dat u nodig heeft voor uw type houtafval.
Hebt u nog vragen naar aanleiding van dit artikel? Laat het ons weten!