Wist je dat het theoretisch gezien mogelijk is dat je rijdt over je eigen oude huis, woonwijk of misschien wel de fabriek waar je hebt gewerkt? Wij vertellen het van A tot Z.
Jaarlijks komt er in Nederland tonnen aan puin vrij. Met puin bedoelen we steenachtig materiaal dat vrijkomt bij bijvoorbeeld kleine en grote verbouwingen, renovaties, sloopwerkzaamheden en nieuwbouw. Wanneer een huis, woonwijk of fabriek (deels) gesloopt wordt, zit tussen al het bouwafval verschillende soorten steen. Denk aan kalkzandsteen, betonblokken, tegels, klinkers en bakstenen.
Maak er geen puinzooi van
Wanneer je het steenachtig materiaal direct goed scheidt van het al het andere bouwafval houd je schoon puin over. Schoon puin is weer heel goed en makkelijk her te gebruiken. Bijkomstig voordeel is dat het afvoeren van schoon puin ook in prijs voordeliger is dan dat van gemengd bouw- en sloopafval. Bij gemengd bouw- en sloopafval wordt het afval namelijk eerst verzameld in grote bouwcontainers. Daarna wordt het gescheiden. Iedere grondstof kan immers vaak weer voor nieuwe doeleinden hergebruikt worden. Dus ook alle steensoorten worden bij elkaar gescheiden van het overige bouwafval.
Menggranu.. wat?
Een puinbreker gaat vervolgens aan de slag om de grove stukken puin in kleinere porties te breken. Deze kleine stukjes noem je met een moeilijk woord menggranulaat. Dit is een ander woord voor gebroken puin. Menggranulaat wordt voornamelijk gebruikt als fundering of versteviging van bijvoorbeeld een oprit.
Stukken puin kunnen ook weer worden verpulverd. Daarmee krijg je een puinkorrel. En puinkorrels worden vooral gebruikt voor verharding van tijdelijke wegen, bouwwegen of als fundering onder asfaltwegen.
Dus... het zou zomaar kunnen dat je ooit een keer over je gesloopte huis heen rijdt!
Gaat u binnenkort ook verbouwen of bouwen?
Nu het weer beter met de economie gaat, en er weer meer gebouwd en verbouwd wordt, zien we bij Bouwbakkie ook een toename aan schoon puin en bouw- en sloopafval. Zoals gezegd is het belangrijk dit goed te scheiden en te sorteren. Dat is goed voor je portemonnee en goed om weer duurzaam te hergebruiken.
Het verschil tussen schoon puin en gemengd bouwafval
We leggen je graag nog even uit waar schoon puin uit bestaat en wat gemengd bouwafval is.
Schoon puin bestaat uit:
- Betonpuin, metselpuin, bestratingspuin
- Uitgehard restbeton en metselspecie
- Wandtegels, vloertegels
- Stenen, straatklinkers, grindtegels, betontegels, dakpannen
- Gewapend beton (met ijzer)
- Zand/cement uit metselwerk en voegen
- Kalkzandsteen
Schoon puin kan je bijvoorbeeld al prima laten afvoeren in een 1m3 big bag.
Bouwafval en sloopafval is gemengd sorteerbaar afval.
(Bijna) alle afvalsoorten mogen door elkaar gemengd in de bouwcontainer zitten. En dat zijn afvalsoorten zoals:
- Grofvuil
- Puin, beton, stenen
- Hout
- Metalen
- Papier/karton
- Plastics
- Kunststoffen
- Huisraad
Op onze afvalcontainer overzichtspagina vindt u meer informatie over wat u in de container of Big Bags voor schoon puin en in de container voor gemengd bouw- en sloopafval kunt gooien.