54.299 klanten geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag Voor 23:59 besteld? Morgen geleverd!
9,3
54.299 reviews
The Feedback Company
54.299 geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Vandaag voor 23:59 besteld? Morgen geleverd! Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag

Afvalscheiding is belangrijk voor een milieubewuste levensstijl. Vaak wordt dit over het hoofd gezien bij tuin- en groenafval. Daarom leggen we je graag uit wat de verschillen zijn en waarom afval scheiden belangrijk is. Om dit te doen, moeten we weten wat elk type afval inhoudt. Ook is het belangrijk om te weten hoe we deze afvalsoorten het beste kunnen verwerken. Ook handige tips geven over hoe je ze goed kunt scheiden en verwerken. Zo kun jij op een verantwoorde manier omgaan met afval, wanneer je afvalcontainer laat ophalen.

Het belang van afvalscheiding

Het is belangrijk om soorten afval te scheiden, omdat dit helpt bij recycling en hergebruik. Hoe minder afval naar stortplaatsen gaat, hoe beter voor het milieu. Wanneer we specifiek kijken naar tuinafval en groenafval, brengt dit extra voordelen met zich mee. In het kort betekent afval scheiden niet alleen iets doen wat handig is. Maar het is ook heel belangrijk als je probeert een milieuvriendelijke levensstijl te hebben. Het helpt om spullen opnieuw te gebruiken, te recyclen en bewust te kiezen wat je koopt. Al deze dingen samen helpen om ons milieu te beschermen voor de generaties die na ons komen.

Wat is tuinafval?

Tuinafval zijn de resten die ontstaan uit tuinen, plantsoenen en groenvoorzieningen. Het bestaat uit verschillende natuurlijke overblijfselen die ontstaan tijdens het onderhoud en de verzorging van tuinen. We leggen je graag uit wat onder tuinafval hoort:

 1. Snoeiafval: Takken, twijgen en bladeren die worden afgesneden tijdens het snoeien van bomen, struiken en planten.
 2. Grasmaaisel: Het gras dat wordt gemaaid van gazons na het maaien.
 3. Bladeren en takken: Natuurlijke afvalstoffen die zich ophopen tijdens de herfst, bestaande uit gevallen bladeren en takken.

Bouwbakkie - Tuinafval

Wat is groenafval?

Groenafval is organisch materiaal dat afkomstig is uit tuinen, keukens of andere groenvoorzieningen. Het zijn diverse natuurlijke resten die ontstaan tijdens tuinonderhoud of na het koken. Voorbeelden hiervan zijn:

 1. Keukenafval: Restjes en schillen van eten die je in de keuken hebt. Denk aan groente- of fruitresten. Maar ook zeker aan andere etensresten die vanzelf vergaan.
 2. Plantenresten: Afval van snoeien van planten die binnen staan.
 3. Bloemen en bladeren: Afval van het snoeien van bloemen en het weghalen van bladeren uit de tuin.

Belangrijkste verschillen tussen tuinafval en groenafval

Herkomst, samenstelling en verwerkingsmethode van tuinafval en groenafval verschillen van elkaar. Door te begrijpen wat de verschillen zijn, kunnen we beter leren scheiden. Op een manier dat het ook nog eens goed is voor het milieu. Deze verschillen benadrukken het belang van bewuste afvalscheiding. Herkomst van afval Samenstelling en structuur Methode van afvalverwerking Tuinafval Resten afkomstig uit tuinen, plantsoenen en groenvoorzieningen als gevolg van tuinonderhoud. Natuurlijke resten zoals snoeiafval, grasmaaisel, bladeren en takken. Compostering, versnippering en het opwekken van energie. Groenafval Resten afkomstig van binnenplanten of na het koken. Meer divers in samenstelling, inclusief keukenafval naast plantenresten, bloemen en bladeren. Biogasproductie, compostering en voedsel recycling.

  Herkomst van afval Samenstelling en structuur Methode van afvalverwerking
Tuinafval Resten afkomstig uit tuinen, plantsoenenen groenvoorzieningen als gevolg van tuinonderhoud. Natuurlijke resten zoals snoeiafval, grasmaaisel, bladeren en takken. Compostering, versnippering en het opwekken van energoed.
Groenafval Resten afkomstig van binnenplanten of na het koken. Meer divers in samenstelling, inclusief keukenafval naast plantenresten, bloemen en bladeren. Biogasproductie, compostering en voedsel recycling.

Verwerking tuinafval

Tuinafval biedt verschillende mogelijkheden voor duurzame verwerking, waardoor het een waardevolle bron wordt voor milieubewust tuinbeheer. Dit zijn:

 1. Compostering: Door tuinafval te composteren, ontstaat hoogwaardige compost die de bodemvruchtbaarheid verbetert.
 2. Versnippering: Een andere benadering is versnippering, waarbij het tuinafval wordt verkleind, waardoor het eenvoudiger te verwerken is.
 3. Energieopwekking: Tuinafval kan zelfs worden ingezet voor energieopwekking. In dit proces wordt biomassa uit het tuinafval omgezet in bruikbare energie. Deze diverse verwerkingsmethoden benadrukken de veelzijdigheid van tuinafval als een duurzame bron.

Verwerking groenafval

In een groenafval container horen resten uit de tuin en keukens. Dit zijn:

 1. Biogasproductie: Groenafval, inclusief keukenafval, kan worden gebruikt om biogas te produceren. Dit milieuvriendelijke proces zet organisch materiaal om in bruikbaar biogas, wat een groene energiebron is.
 2. Compostering: Net als tuinafval kan groenafval effectief worden verwerkt via compostering. Het resultaat is waardevolle compost die de bodemvruchtbaarheid verbetert, vooral nuttig in de tuinbouw.
 3. Voedsel recycling: Keukenafval uit groenafval kan worden gerecycled tot voedsel voor dieren. Door bewust om te gaan met groenafval kunnen we de kringloop van organisch materiaal stimuleren. En kunnen we waardevolle hulpbronnen teruggeven aan de natuur.

Tips voor huishoudens

Om effectief met tuinafval en groenafval om te gaan. Hierbij enkele tips:

 1. Leer hoe tuinafval en groenafval correct scheiden.
 2. Maak gebruik van specifieke containers voor elk type afval.
 3. Hergebruik materialen waar mogelijk en verminder de totale hoeveelheid afval.

Veelgestelde vragen

Waarom is het belangrijk om tuinafval en groenafval te scheiden?

Het scheiden van tuinafval en groenafval helpt het milieu door afval te verminderen en waardevolle compost te produceren, terwijl het ook ruimte op stortplaatsen bespaart.

Hoe kan ik mijn tuinafval verminderen?

Door slim te tuinieren en planten te selecteren die minder onderhoud vereisen, kun je de hoeveelheid tuinafval verminderen. Kies bijvoorbeeld voor planten die van nature langzaam groeien of weinig snoei nodig hebben.

Zijn er specifieke containers voor elk type afval?

Ja, per type afval zijn er verschillende containers beschikbaar. Voor groen- en tuinafval kun je gebruikmaken van een van onze afvalcontainers. Eenvoudig te selecteren o.b.v. jouw behoeftes.

Wat gebeurt er als ik mijn afval niet correct scheid?

Als je je afval niet correct scheidt, kunnen er verschillende gevolgen zijn. Het kan leiden tot milieuschade doordat recyclebare materialen verloren gaan en stortplaatsen overbelast raken. Ook kun je te maken krijgen met boetes of andere sancties, afhankelijk van de regels in jouw regio.

 

Groen afval

Afvalcontainer 3m3

L 220 x B 170 x H 100
3m3-container-huren.png
All-in prijs  
Groen afval

Afvalcontainer 6m3

L 350 x B 170 x H 100
6m3-puincontainer-huren.png
All-in prijs  
Groen afval

Big Bag 1m3

L 90 x B 90 x H 110
bigbag-bulky-puinzak-1m3-huren.png
All-in prijs  

Lees meer artikelen

Klaar om je badkamer op te knappen? Zelf verbouwen is niet alleen een kostenbesparing, maar het geeft je ook volledige controle over het gehele proces. Jij bepaalt niet alleen het budget, maar je kunt ook jouw persoonlijke stijl tot uiting laten komen in de ruimte. Laat je creativiteit de vrije loop.

  4 mrt 2024

Reviews

10
Jan E. 15 april 2024, Moerdijk Makkelijk en snel geregeld en geleverd.
8
Ronnie B. 15 april 2024, Roosendaal snelle levering
10
Richard T. 15 april 2024, Woerden Super service. Dank aan alle betrokkenen.
9.3

54.299 klanten geven ons gemiddeld een 9.3!

Bekijk alle reviews

Bekijk alle reviews

Online betalen via uw eigen bank