54.784 klanten geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag Voor 23:59 besteld? Morgen geleverd!
9,3
54.784 reviews
The Feedback Company
54.784 geven ons een 9,3! Lage all-in prijzen Vandaag voor 23:59 besteld? Morgen geleverd! Incl. 8 weken huur Ook op zaterdag

"Schoon grond" en "gemengd grond" zijn woorden die je vaak hoort als het over bouw en milieu gaat. In deze blog leggen we uit wat ze betekenen en waarvoor ze worden gebruikt. We gaan ook in op voordelen en belangrijkste verschillen. Zo kun jij er rekening mee houden of je een afvalcontainer gaat huren.

Wat is schoon grond?

Schoon grond verwijst naar grond die vrij is van verontreinigingen of schadelijke stoffen. Het is grond die geschikt is voor gebruik zonder risico's voor de gezondheid van mens en milieu. Schone grond ontstaat als de grond niet is blootgesteld aan vervuiling door industrieel gebruik of afvaldumping.

Kenmerken en eigenschappen:

 • Lage concentraties van verontreinigingen.
 • Goede drainage en luchtige structuur.
 • Geschikt voor diverse toepassingen zonder risico op vervuiling.

Voordelen van het gebruik van schoon grond:

 • Veiligheid voor mens en milieu.
 • Vermindert risico's op bodem- en grondwatervervuiling.
 • Geschikt voor diverse bouw- en landbouwdoeleinden zonder extra behandeling.

Toepassingen in de praktijk:

 • Bouwprojecten waar schone grond vereist is. Schoon grond wordt vaak gebruikt als bouwvulling voor egaliseren van terreinen. Of als basis voor fundering van gebouwen.
 • Landbouwgrond voor voedselproductie. Het wordt gebruikt voor het aanleggen van tuinen, parken en groenvoorzieningen. Vanwege zijn veilige en vruchtbare eigenschappen.
 • Milieurehabilitatie: Vervuild land wordt vervangen door schone grond om verontreinigde locaties te herstellen.

Wat is gemengd grond?

Gemengd grond is bodemmaterialen die een mengsel van verschillende componenten bevatten. De vervuilde grond bevat vaak verontreinigingen of schadelijke stoffen die schadelijk kunnen zijn voor mens of milieu. Dit type grond is vaak afkomstig van bouwlocaties of andere gebieden, waar sprake is geweest van vervuilende activiteiten.

Gemengde grond ontstaat door natuurlijke processen zoals erosie, sedimentatie, of door menselijke activiteiten zoals landbouw of bouw. Het kan zijn dat je vervuilde grond moet afvoeren. Hiervoor kun je een afvalcontainer huren.

Gebruik en toepassingen:

 • Kan worden gebruikt in tuinbouw en landscaping.
 • Soms wordt het gebruikt als vulmateriaal bij bouwprojecten.
 • Kan dienen als substraat voor bepaalde gewassen of planten.

Uitdagingen en overwegingen bij het gebruik:

 • Mogelijke aanwezigheid van verontreinigingen of ongewenste materialen.
 • Variabiliteit in eigenschappen afhankelijk van de bron en samenstelling.
 • Vereist mogelijk aanvullende behandeling voor specifieke toepassingen.

Belangrijkste verschillen

Om een duidelijk beeld te schetsen staan in onderstaande tabel de verschillen.

  Schoon grond Gemengd grond
Samenstelling en structuur Bevat weinig tot geen verontreinigingen, heeft een uniforme samenstelling en goede fysieke eigenschappen. Kan een mix zijn van verschillende materialen, waaronder organisch materiaal, zand, klei, en mogelijk verontreinigingen.
Toepassingen en gebruik Geschikt voor een breed scala aan toepassingen zonder extra behandeling. Vereist mogelijk aanvullende behandeling of selectief gebruik vanwege variabiliteit in eigenschappen.
Milieu-impact en duurzaamheid Draagt bij aan een gezond milieu door het voorkomen van bodem- en waterverontreiniging. Kan een milieueffect hebben afhankelijk van de aanwezigheid van verontreinigingen en het gebruik ervan.
Kosten en economische overwegingen Kan duurder zijn vanwege de kosten voor het verkrijgen en certificeren van schone bodemmaterialen. Kan kosteneffectiever zijn, maar vereist mogelijk extra kosten voor behandeling of analyse vanwege variabiliteit.

Hoe de juiste grond te kiezen?

Het kiezen van de juiste grond hangt af van verschillende factoren, waaronder het beoogde gebruik, de plantensoorten die je wilt laten groeien en de locatie. Hier zijn enkele algemene richtlijnen.

Factoren om te overwegen:

 • Gewenste toepassing en doel van het grondgebruik.
 • Bodemkenmerken zoals textuur, drainage, en bodemvruchtbaarheid.
 • Milieueisen en regelgeving met betrekking tot bodemgebruik.

Het belang van bodemonderzoek:

Bodemonderzoek kan helpen bij het bepalen van de geschiktheid van grond voor specifieke doeleinden en het identificeren van eventuele verontreinigingen of ongewenste materialen.

Tips voor duurzaam grondgebruik:

 1. Gebruik van duurzame bodembeheerpraktijken zoals bodemconservering, bodemverbetering, en het minimaliseren van bodemverontreiniging.
 2. Implementatie van bodembeheerplannen die rekening houden met langetermijneffecten op de bodemkwaliteit en het milieu.

Veelgestelde vragen

Niet per se. De geschiktheid van gemengde grond hangt af van de specifieke samenstelling en het beoogde gebruik ervan. Soms kan gemengde grond geschikt zijn voor bepaalde toepassingen na passende behandeling of analyse.
Het uitvoeren van bodemonderzoek door gekwalificeerde professionals kan helpen bij het beoordelen van de kwaliteit van de grond, inclusief het testen op verontreinigingen en het evalueren van fysische en chemische eigenschappen.
Ja, in Nederland zijn er wettelijke voorschriften en regelgeving met betrekking tot bodemgebruik, met name met betrekking tot het gebruik van verontreinigde grond en bescherming van de bodemkwaliteit.
Je kunt bijdragen aan duurzaam grondgebruik door bewust te zijn van de impact van jouw activiteiten op de bodem en het milieu, en door het implementeren van duurzame bodembeheerpraktijken zoals bodemconservering, recycling van organisch materiaal, en het minimaliseren van bodemverontreiniging.
Bouwafval sloopafval

Afvalcontainer 10m3

L 375 x B 180 x H 170
10m3-container-huren.png
All-in prijs  
Bouwafval sloopafval

Afvalcontainer 10m3

L 375 x B 180 x H 170
10m3-container-huren.png
All-in prijs  
Bouwafval sloopafval

Afvalcontainer 10m3

L 375 x B 180 x H 170
10m3-container-huren.png
All-in prijs  

Lees meer artikelen

Afvalscheiding is belangrijk voor een milieubewuste levensstijl. Vaak wordt dit over het hoofd gezien bij tuin- en groenafval. Daarom leggen we je graag uit wat de verschillen zijn en waarom afval scheiden belangrijk is.

Om dit te doen, moeten we weten wat elk type afval inhoudt. Ook is het belangrijk om te weten hoe we deze afvalsoorten het beste kunnen verwerken. Ook handige tips geven over hoe je ze goed kunt scheiden en verwerken. Zo kun jij op een verantwoorde manier omgaan met afval, wanneer je afvalcontainer laat ophalen.

Maar wat is groenafval? En wat is tuinafval? Lees meer over het verschil tussen deze twee verschillende afvalsoorten.

 19 March 2024

Reviews

10
Sander v. h. S. 21 May 2024, Tilburg Snel, duidelijk, goede prijs
10
Subash C. R. 21 May 2024, Nieuwegein Easy to use and container delivered on time.
10
Marco D. 21 May 2024, Aalsmeer Snelle levering
9.3

54.784 klanten geven ons gemiddeld een 9.3!

Bekijk alle reviews

Bekijk alle reviews

Online betalen via uw eigen bank